Tygodniowy jadłospis

I ŚNIADANIE       

           II ŚNIADANIE          O B I A D 

PONIEDZIAŁEK

21.10.2019r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), szynka wiejska, ser biały (7), papryka, sałata.
Herbata, kaszka manna na mleku z malinami (1,7).
Krupnik (1,7,9), sos myśliwski (1), pyzy drożdżowe (1,3), melon, kompot.

WTOREK    

22.10.2019r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), płatki kukurydziane, mleko (7), miód, jabłko.

Herbata, mleko (7), pieczywo mieszane (1), masło (7), wędlina, pomidor, ogórek, rzodkiewki.

Rosół z makaronem (1,9), kotlet po czesku (1,3,7), sałatka z sosem czosnkowym (7), ziemniaki, kompot.

ŚRODA

23.10.2019r.

Herbata, chleb komyślniak (1), chleb orkiszowy (1), masło (7), kabanosy, ser mozzarella (7), sałata, pomidor, ogórek.
Herbata, jogurt naturalny (7), kawiorek z masłem (1,7), kiwi.
Zupa fasolowa (1,7,9), ryż na mleku z jabłkiem i miodem (7), marchew w kawałku, kompot.

CZWARTEK

24.10.2019r

Herbata, pieczywo pszenne (1), masło (7), ser grani ze szczypiorkiem i rzodkiewką (7), wędlina, sałata, papryka. Herbata, maślanka (7), pączek (1,3), jabłko. Zupa koperkowa z makaronem (1,7,9), gulasz strogonoff (1), ogórek kiszony, ziemniaki duszone z koperkiem (7), kompot.

PIĄTEK

25.10.2019r.

Herbata, kakao (7), pieczywo mieszane (1), masło (7), pasta z sera żółtego (3,7), sałata, pomidor, ogórek zielony, miód.

Herbata, galaretka owocowa z serkiem waniliowym (7), wafelki (1,3), winogrono.

Zupa pomidorowa z ryżem (1,3,9), filet z ryby panierowany (1,3,4), mizeria (7), ziemniaki z koperkiem, kompot.

                                                                       S M A C Z N E G O

         Dyrekcja przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

  Woda do picia dla dzieci jest dostępna w salach przez cały dzień.

 Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują występujące w potrawie alergeny -patrz poniżej

             

            W związku z wejściem w życie dnia 13 grudnia 2014roku Rozporządzenia UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności-PRZEDSZKOLE nr 114 im ”PINOKIO”  informuje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje alergiczne mogące występować w produktach używanych w produkcji żywienia dla dzieci.

                                           ALERGENY W ŻYWNOŚCI legenda:

1. GLUTEN-zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI   ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA-mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA   SEZAMU
12. DWUTLENEK   SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zwierać śladowe ilości alergnów 9,10,11 według oświadczenia producenta. Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywości.