Tygodniowy jadłospis

I ŚNIADANIE       

           II ŚNIADANIE          O B I A D 

PONIEDZIAŁEK

19.11.2018r.

Herbata,  pieczywo  mieszane (1), masło (7), szynka, ser biały (7),papryka, sałata. Herbata, mleko (7), rogal mleczny z masłem i dżemem (1,7), jabłko. Krem z warzyw z grzankami (1,7,9), kalafior, makaron penne (1,3,7), jajko w sosie pomidorowym (3), melon, kompot.

WTOREK

20.11.2018r.

Herbata,  pieczywo  mieszane (1), masło (7), zupa mleczna – owsianka (7), jabłko.

Herbata, pieczywo  mieszane (1), masło (7), pasztet, ogórek.

Barszcz z makaronem (1,9), filet z ryby panierowany (1,3,4), surówka z kapusty kiszonej, ziemniaki z koperkiem, kompot.

ŚRODA

21.11.2018r.

Herbata, chleb orkiszowy (1), chleb komiśniak (1), masło (7), pasta z wędliny, ser żółty (7), pomidor, ogórek, sałata. Herbata, koktajl z mango (wyrób własny 7), chrupki kukurydziane. Zupa ryżowa(1,9),  kotlet schabowy (1,3), ziemniaki, marchew z groszkiem, kompot.

CZWARTEK

22.11.2018r.

Herbata, mleko (7), pieczywo mieszane (1), masło (7), szynka wiejska, ser biały plastry (7), papryka, rzodkiewki.  Herbata, jogurt owocowy (7), biszkopty (1,3) kisiel z serkiem waniliowym (7), winogrono. Zupa z dyni (1,9), gulasz a’la strogonoff (1), marchew z groszkiem, ziemniaki duszone (7), kompot. 

PIĄTEK

23.11.2018r.

Herbata, kakao (7), pieczywo mieszane (1), masło (7), jajecznica ze szczypiorkiem (1,3,7).

Herbata, mleko (7), ciasto z marchewki (1,3,7), jabłko.

Zupa jarzynowa (1,9), pyzy w sosie jagodowo -  śmietanowym (1,3,7), marchew do pochrupania, sok 100%. 

                                                                       S M A C Z N E G O

         Dyrekcja przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

  Woda do picia dla dzieci jest dostępna w salach przez cały dzień.

 Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują występujące w potrawie alergeny -patrz poniżej

             

            W związku z wejściem w życie dnia 13 grudnia 2014roku Rozporządzenia UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności-PRZEDSZKOLE nr 114 im ”PINOKIO”  informuje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje alergiczne mogące występować w produktach używanych w produkcji żywienia dla dzieci.

                                           ALERGENY W ŻYWNOŚCI legenda:

1. GLUTEN-zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI   ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA-mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA   SEZAMU
12. DWUTLENEK   SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zwierać śladowe ilości alergnów 9,10,11 według oświadczenia producenta. Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywości.