Tygodniowy jadłospis

I ŚNIADANIE       

           II ŚNIADANIE          O B I A D 

PONIEDZIAŁEK

25.03.2019r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), kiełbasa krakowska, ser biały (7), sałata, papryka. Herbata, maślanka(7), chałka (1), masło (7), dżem, jabłko. Zupa ziemniaczana (1,7,9), pyzy drożdżowe(1,3,7), sos myśliwski (1), melon, kompot.

WTOREK    

26.03.2019r.

Herbata, pieczywo pszenne (1), masło (7), płatki kukurydziane na mleko (1,7), miód, jabłko.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), mielonka królewska, sałata, ogórek kiszony, pomidor.

Zupa wiedeńska (1,9),  kotlet rybno-jajeczny(1,3,4), surówka z kapusty pekińskiej, ogórka, rzodkiewki, papryki z jogurtem, (7), ziemniaki, kompot.  

ŚRODA

27.03.2019r.

Herbata, chleb komiśniak (1), chleb orkiszowy (1), masło (7), sałatka z kurczaka i jarzyn (7), ser grani (7), ogórek, kiełki, rzodkiewka, Herbata, mleko (7), kisiel owocowy, wafelki misie (1), gruszka. Krem kalafiorowa(7,9), kluski śląskie (1,3), gulasz wieprzowy (1),  sałatka z ogórka i groszku, kompot.

CZWARTEK

28.03.2019r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), wędlina, ser biały w plastrach (7), sałata, pomidor. Herbata, jogurt naturalny z muslii(1,7,8), jabłko. Krem z dyni (1,7,9), pulpety w sosie koperkowym (1,3,7), marchew gotowana (1,3), ziemniaki, kompot.

PIĄTEK

29.03.2019r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), pasta z jajek ze szczypiorkiem (3,7),  rzodkiewka, sałata, ogórek zielony, dżem.

Herbata, mleko (7), ciastko zbożowe (1), pomarańcza. 

Zupa jarzynowa(9), ryż jaśminowy na mleku z jabłkiem prażonym i miodem(1,7), marchew do pochrupania, kompot.

                                                                       S M A C Z N E G O

         Dyrekcja przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

  Woda do picia dla dzieci jest dostępna w salach przez cały dzień.

 Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują występujące w potrawie alergeny -patrz poniżej

             

            W związku z wejściem w życie dnia 13 grudnia 2014roku Rozporządzenia UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności-PRZEDSZKOLE nr 114 im ”PINOKIO”  informuje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje alergiczne mogące występować w produktach używanych w produkcji żywienia dla dzieci.

                                           ALERGENY W ŻYWNOŚCI legenda:

1. GLUTEN-zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI   ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA-mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA   SEZAMU
12. DWUTLENEK   SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zwierać śladowe ilości alergnów 9,10,11 według oświadczenia producenta. Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywości.