Tygodniowy jadłospis

I ŚNIADANIE       

           II ŚNIADANIE          O B I A D 

PONIEDZIAŁEK

16.09.2019r.

Herbata, bułka bankietowa (1), chleb orkiszowy (1), masło (7), szynka wiejska, ser Almette (7), papryka.
Herbata, koktajl bananowy na jogurcie naturalnym z musli (orzechy, żurawina, płatki owsiane) (7,8).
Zupa ziemniaczana (1,7,9), pyzy drożdżowe (1,3), sos myśliwski (1), melon, sok 100%.

WTOREK    

17.09.2019r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), jajko gotowane (3), pasta z zielonego groszku, pomidor, sałata.

Herbata, budyń śmietankowy z malinami (7).

Barszcz zabielany (1,7,9), filet z ryby (1,3,4), surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem, rzodkiewką, papryką i jogurtem, ziemniaki, kompot.

ŚRODA

18.09.2019r.

Herbata, chleb komyślniak (1), chleb orkiszowy (1), masło (7), ser biały w plastrach (7), wędlina, sałata, pomidor, ogórek.
Herbata, maliny, ciastka zbożowe (1).
Kapuśniak (1,9), naleśniki z serkiem waniliowym (1,3,7), marchew do pochrupania, kompot.

CZWARTEK

19.09.2019r

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), parówki cielęce z ketchupem, pomidor. Herbata, maślanka (7), chałka mleczna z masłem (1,7), gruszka. Zupa ryżowa z groszkiem (1,7,9), gulasz wieprzowy (1), ziemniaki, sałatka z buraków, kompot.

PIĄTEK

20.09.2019r.

Herbata, kakao (7), pieczywo mieszane (1), masło (7), ser biały z rzodkiewką i szczypiorkiem (7), pomidor, dżem 100%.

Herbata, kefir naturalny (7), nektarynka, kawiorek z masłem (1,7).

Grochówka (1,9), makaron penne ze szpinakiem (1,3,7), jajko gotowane (3), kalarepa do pochrupania, kompot.

                                                                       S M A C Z N E G O

         Dyrekcja przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

  Woda do picia dla dzieci jest dostępna w salach przez cały dzień.

 Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują występujące w potrawie alergeny -patrz poniżej

             

            W związku z wejściem w życie dnia 13 grudnia 2014roku Rozporządzenia UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności-PRZEDSZKOLE nr 114 im ”PINOKIO”  informuje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje alergiczne mogące występować w produktach używanych w produkcji żywienia dla dzieci.

                                           ALERGENY W ŻYWNOŚCI legenda:

1. GLUTEN-zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI   ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA-mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA   SEZAMU
12. DWUTLENEK   SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zwierać śladowe ilości alergnów 9,10,11 według oświadczenia producenta. Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywości.