Tygodniowy jadłospis

I ŚNIADANIE       

           II ŚNIADANIE          O B I A D 

PONIEDZIAŁEK

17.02.2020r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), polędwica sopocka, ser biały (7), papryka, sałata. Herbata, mleko (7), ciastka zbożowe (3), mandarynka. Grochówka (1,9), pierogi  leniwe       z masłem i jogurtem (1,3,7), melon, kompot.

WTOREK    

18.02.2020r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), owsianka na mleku (7), dżem 100%, jabłko.
Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), pasztet drobiowy (1,7), ogórek kiszony, papryka. Zupa wiedeńska (9), polędwiczki    w cieście (1,3,7), sałata z sosem czosnkowym (7), ziemniaki duszone (7), kompot.

ŚRODA

19.02.2020r.

Herbata, chleb komyślniak (1), chleb orkiszowy (1), masło (7), pasta z jajek z rzodkiewką                 i szczypiorkiem (3,7), wędlina, sałata. Herbata, bagietka z masłem czosnkowym z ziołami (1,7), ketchup, ogórek w słupkach. Krem z batatów i papryki (1,7,9), makaron spaghetti (1), sos boloński z marchewką (1), marchew do pochrupania, kompot.

CZWARTEK

20.02.2020r

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), szynka drobiowa, ser mozzarella (7), pomidor, sałata, ogórek.

Herbata, mleko (7), pączek (1,3), jabłko.

Zupa koperkowa z makaronem (1,7,9), pieczeń z indyka, pyzy                 z sosem pieczeniowym (1), kapusta modra zasmażana, kompot.

PIĄTEK

21.02.2020r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), pasta z sera białego       i łososia (4,7), ogórek, papryka, miód.

Herbata, budyń na mleku (1,7), winogrono.

Zupa owocowa (1), jajko w sosie musztardowym (1,3,7), ziemniaki    z koperkiem, bukiet z warzyw, kompot.

                                                                       S M A C Z N E G O

         Dyrekcja przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

  Woda do picia dla dzieci jest dostępna w salach przez cały dzień.

 Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują występujące w potrawie alergeny -patrz poniżej

             

            W związku z wejściem w życie dnia 13 grudnia 2014roku Rozporządzenia UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności-PRZEDSZKOLE nr 114 im ”PINOKIO”  informuje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje alergiczne mogące występować w produktach używanych w produkcji żywienia dla dzieci.

                                           ALERGENY W ŻYWNOŚCI legenda:

1. GLUTEN-zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI   ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA-mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA   SEZAMU
12. DWUTLENEK   SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zwierać śladowe ilości alergnów 9,10,11 według oświadczenia producenta. Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywości.