Tygodniowy jadłospis

I ŚNIADANIE       

           II ŚNIADANIE          O B I A D 

PONIEDZIAŁEK

25.01.2021r.

Herbata, bułka kukurydziana (1), chleb razowy (1), masło (7), szynka drobiowa, ser Almette (7), papryka, sałata. Herbata, mleko (7), rogal mleczny (1), masło (7), dżem, jabłko.
Zupa jarzynowa (1,7,9), makaron z serem i sosem truskawkowym (1,7), papryka, kalarepa, marchew do pochrupania, kompot.

WTOREK    

26.01.2021r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7),  zupa budyniowa na mleku (7), jabłko, miód.
Herbata, maślanka (7), hot-dogi z ketchupem (1), ogórek w słupkach.
Barszcz z makaronem (1,7), polędwiczki soute (1), surówka z kapusty modrej, ziemniaki z koperkiem, kompot.

ŚRODA

27.01.2021r.

Herbata, chleb pszenny (1), chleb razowy (1), masło (7), jajko gotowane (3), szynka konserwowa, pomidor, ogórek kiszony, sałata. Herbata, jogurt (7), kawiorek z masłem (1,7), banan. Krem z pieczonych batatów i papryki (1,7,9), pieczeń z indyka (1), ziemniaki, buraczki na gorąco, kompot.

CZWARTEK

28.01.2021r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7),  ser mozzarella (7), pasta  z wędliny, rzodkiewki, sałata, pomidor.

Herbata, kisiel owocowy z serkiem waniliowym (7), wafelki misie, winogrono.

Zupa ryżowa z groszkiem (1,9), gulasz strgonoff (1), ogórek kiszony, ziemniaki duszone z koperkiem (7), kompot.

PIĄTEK

29.01.2021r.

Herbata, kakao (7), pieczywo mieszane (1), masło (7), dżem 100%, pasta z białego sera  i łososia (4,7), sałata, papryka. Herbata, mandarynka, gruszka, kiwi, wafle ryżowe z masłem (7). Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną (1,9), serek z warzywami (7), ziemniaki duszone z koperkiem (7), melon, kompot.

                                                                       S M A C Z N E G O

         Dyrekcja przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

  Woda do picia dla dzieci jest dostępna w salach przez cały dzień.

 Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują występujące w potrawie alergeny -patrz poniżej

             

            W związku z wejściem w życie dnia 13 grudnia 2014roku Rozporządzenia UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności-PRZEDSZKOLE nr 114 im ”PINOKIO”  informuje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje alergiczne mogące występować w produktach używanych w produkcji żywienia dla dzieci.

                                           ALERGENY W ŻYWNOŚCI legenda:

1. GLUTEN-zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI   ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA-mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA   SEZAMU
12. DWUTLENEK   SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zwierać śladowe ilości alergnów 9,10,11 według oświadczenia producenta. Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywości.