Tygodniowy jadłospis

              I ŚNIADANIE             II ŚNIADANIE                       O B I A D

PONIEDZIAŁEK

15.10.2018r.

Herbata, chleb  słonecznikowy (1), bułka bankietowa (1), masło (7), szynka wiejska, ser śmietankowy (7), papryka. Herbata, mleko (7), ciastko omlet(1,3,7), gruszka. Zupa ogórkowa (1,9), makaron spaghetti (1), sos boloński z marchewką (1), kalarepa  do pochrupania, kompot.

WTOREK

16.10.2018r.

Herbata, pieczywo  pszenne (1), masło (7), płatki kukurydziane na mleku (7), dżem, jabłko. 

Herbata, mleko (7), pieczywo mieszane (1), masło (7), pasztet, ogórek małosolny.

Rosół z makaronem (1,9), gulasz a’la strogonow (1),  ziemniaki z koperkiem, kalafior z bułką i masłem (7), kompot.

ŚRODA

17.10.2018r.

Herbata, chleb   komiśniak (1), chleb  orkiszowy (1), masło (7), wędlina, pasta z jajek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (7), ogórek, sałata. Herbata, kisiel owocowy z serkiem waniliowym (7), wafelki misie, winogrono. Zupa owocowa z makaronem (1), kotlet mielony (1,3), mizeria z jogurtem i koperkiem (7), ziemniaki duszone, kompot.

CZWARTEK

18.10.2018r.

Herbata, pieczywo  mieszane (1), masło (7), kiełbasa na ciepło, ketchup, ogórek słupki. Herbata, kefir (7), chałka (1), masło (7), brzoskwinia. Kapuśniak z białej kapusty (9), ryż na mleku z jabłkiem prażonym i miodem (1,7), marchew w kawałku, sok 100%.

PIĄTEK

19.10.2018r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), pasta z tuńczyka z ryżem, papryką(4,7), ser żółty,  papryka, pomidor.

Herbata, jogurt owocowy (7), biszkopty (1,3), jabłko.

Krem z dyni z grzankami (1,7,9),  serek z warzywami (7), ziemniaki duszone z koperkiem (7), melon, kompot.

                                                                       S M A C Z N E G O

         Dyrekcja przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

  Woda do picia dla dzieci jest dostępna w salach przez cały dzień.

 Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują występujące w potrawie alergeny -patrz poniżej

             

            W związku z wejściem w życie dnia 13 grudnia 2014roku Rozporządzenia UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności-PRZEDSZKOLE nr 114 im ”PINOKIO”  informuje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje alergiczne mogące występować w produktach używanych w produkcji żywienia dla dzieci.

                                           ALERGENY W ŻYWNOŚCI legenda:

1. GLUTEN-zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI   ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA-mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA   SEZAMU
12. DWUTLENEK   SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zwierać śladowe ilości alergnów 9,10,11 według oświadczenia producenta. Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywości.