Tygodniowy jadłospis

              I ŚNIADANIE             II ŚNIADANIE                       O B I A D

PONIEDZIAŁEK

16.04.2018r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), pasta z wędliny, ser śmietankowy (7), papryka, sałata. Herbata, budyń śmietankowy (7), chrupki kukurydziane, winogrono. Zupa ogórkowa (1,9), makaron spaghetti (1), sos boloński z marchewką (1),  melon, sok 100%. 

WTOREK

17.04.2018r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), jajko gotowane (3), rzodkiewka, szczypiorek, sałata.

Herbata, mleko (7), rogal mleczny z masłem i miodem(1,7), jabłko.

 

Zupa wiedeńska (1,9),  filet drobiowy w  sosie szpinakowym  (1,7), sałata ze śmietaną, kompot.

ŚRODA

18.04.2018r.

Herbata, mleko (7)chleb orkiszowy (1), chleb komiśniak (1), masło (7), szynka konserwowa, serek almette (7),  papryka, sałata, kiełki. Herbata, jogurt owocowy (7), wafle ryżowe, kalarepa. Krem pieczarkowy z grzankami (1,7,9), pieczeń z indyka (1), buraki zasmażane, ziemniaki duszone (7), kompot.

CZWARTEK

19.04.2018r.

Herbata, pieczywo mieszane  (1), masło (7), zupa mleczna (7), dżem, jabłko. Herbata, mleko (7), tosty z żółtym serem(1,7), ketchup, ogórek w słupki. Flaczki z kurczaka (1,7,9), ryż na mleku z jabłkiem prażonym i miodem (1,7),  marchew do pochrupania, kompot.

PIĄTEK

20.04.2018r.

Herbata, pieczywo  mieszane (1), masło (7), ser żółty (7),  pasta z tuńczyka z ryżem i papryką (1,4,7), pomidor, ogórek.

Herbata, kakao (7), chałka z masłem i miodem (1,7), gruszka.

Zupa pomidorowa z zacierką (1,7,9), serek z warzywami (7),  ziemniaki duszone z koperkiem (7), kompot.

                                                                       S M A C Z N E G O

         Dyrekcja przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

  Woda do picia dla dzieci jest dostępna w salach przez cały dzień.

 Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują występujące w potrawie alergeny -patrz poniżej

             

            W związku z wejściem w życie dnia 13 grudnia 2014roku Rozporządzenia UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności-PRZEDSZKOLE nr 114 im ”PINOKIO”  informuje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje alergiczne mogące występować w produktach używanych w produkcji żywienia dla dzieci.

                                           ALERGENY W ŻYWNOŚCI

legenda:

1. GLUTEN-zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI   ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA-mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA   SEZAMU
12. DWUTLENEK   SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

 

Wędliny mogą zwierać śladowe ilości alergnów 9,10,11 według oświadczenia producenta.

Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywości.