Tygodniowy jadłospis

I ŚNIADANIE       

           II ŚNIADANIE          O B I A D 

PONIEDZIAŁEK

28.09.2020r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), polędwica sopocka, ser biały (7), papryka, sałata. Herbata, kaszka manna na mleku z malinami (7).
Zupa warzywna (1,7,9), pyzy drożdżowe (1,3), sos myśliwski (1), marchew w kawałku, kompot.

WTOREK    

29.09.2020r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), płatki kukurydziane na mleku (7), jabłko, dżem 100%.
Herbata, mleko (7), kanapki z pieczywa mieszanego (wędlina, pomidor, ogórek, sałata) (1,7). Krem z zielonego groszku z grzankami (1,7,9), bitki schabowe (1), kapusta modra gotowana, ziemniaki, woda.

ŚRODA

30.09.2020r.

Herbata, chleb komyślniak (1), chleb orkiszowy (1), masło (7), pasta z wędliny, zestaw serów (7), sałata, pomidor, ogórek zielony.
Herbata, maślanka (7), chałka mleczna z masłem (1,7), kiwi.
Grochówka z kiełbasą (1), ryż jaśminowy na mleku z truskawkami (7), kalarepa do pochrupania, kompot.

CZWARTEK

01.10.2020r

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), wędlina, pasta z kukurydzy (3,7), sałata rzymska, papryka.

Herbata, koktajl jagodowy (wyrób własny) (7), wafle ryżowe z masłem.

Barszcz z makaronem (9), indyk po bałkańsku (1), ziemniaki duszone z koperkiem (7), ogórek małosolny, kompot.

PIĄTEK

02.10.2020r.

Herbata, kakao (7), pieczywo mieszane (1), masło (7), serek grani ze szczypiorkiem i rzodkiewką (7), miód.

Herbata, ciasto marchewkowe (wyrób własny) (1,3,7), jabłko.

Zupa brukselkowa (7,9), ryba po grecku (1,4), ziemniaki duszone z koperkiem (7), melon, kompot.

                                                                       S M A C Z N E G O

         Dyrekcja przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

  Woda do picia dla dzieci jest dostępna w salach przez cały dzień.

 Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują występujące w potrawie alergeny -patrz poniżej

             

            W związku z wejściem w życie dnia 13 grudnia 2014roku Rozporządzenia UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności-PRZEDSZKOLE nr 114 im ”PINOKIO”  informuje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje alergiczne mogące występować w produktach używanych w produkcji żywienia dla dzieci.

                                           ALERGENY W ŻYWNOŚCI legenda:

1. GLUTEN-zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI   ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA-mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA   SEZAMU
12. DWUTLENEK   SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zwierać śladowe ilości alergnów 9,10,11 według oświadczenia producenta. Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywości.