Tygodniowy jadłospis

I ŚNIADANIE       

           II ŚNIADANIE          O B I A D 

PONIEDZIAŁEK

09.03.2020r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), wędlina, ser kanapkowy (7), papryka, sałata. Herbata, mleko (7), kisiel owocowy, kawiorek (1), masło (7), winogrono. Krem z dyni z grzankami (1,7,9), sos myśliwski (1), pyzy drożdżowe (1,3), melon, kompot.

WTOREK    

10.03.2020r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), zupa budyniowa na mleku (7), dżem 100%, jabłko.
Herbata, hot-dog, talerz warzywny: marchew, papryka, seler naciowy. Rosół z makaronem (1,3,9), kotlet mielony (1,3), ziemniaki duszone z koperkiem, fasolka szparagowa gotowana z bułką i masłem, kompot.

ŚRODA

11.03.2020r.

Herbata, chleb komyślniak (1), chleb orkiszowy (1), masło (7), sałatka z kurczaka i jarzyn (7), serek grani (7), ogórek, rzodkiewki, pomidor. Herbata, mleko (7), ciastka zbożowe, grejpfrut, pomarańcza, melon. Zupa jarzynowa (1,9), naleśniki z serkiem waniliowym (1,3,7), marchew w kawałku, kompot.

CZWARTEK

12.03.2020r

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), jajko gotowane (3), szynka konserwowa, sałata lodowa, pomidor, ogórek.

Herbata, jogurt naturalny z musem malinowym i pestkami dyni i słonecznika (7), chrupki kukurydziane.

Zupa fasolowa (9), kotlet z piersi kurczaka w sezamie (3,11), ryż brązowy, ogórek kiszony, kompot.

PIĄTEK

13.03.2020r.

Herbata, kakao (7), pieczywo mieszane (1), masło (7), pasta jajeczna z awokado (3,7), ser żółty, pomidor, szczypiorek, rzodkiewki.

Herbata, galaretka owocowa z serkiem waniliowym (7), wafelki misie, gruszki

Zupa szpinakowa z ryżem (1,7,9), ryba panierowana (1,7), surówka z modrej kapusty, ziemniaki, kompot.

                                                                       S M A C Z N E G O

         Dyrekcja przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

  Woda do picia dla dzieci jest dostępna w salach przez cały dzień.

 Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują występujące w potrawie alergeny -patrz poniżej

             

            W związku z wejściem w życie dnia 13 grudnia 2014roku Rozporządzenia UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności-PRZEDSZKOLE nr 114 im ”PINOKIO”  informuje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje alergiczne mogące występować w produktach używanych w produkcji żywienia dla dzieci.

                                           ALERGENY W ŻYWNOŚCI legenda:

1. GLUTEN-zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI   ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA-mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA   SEZAMU
12. DWUTLENEK   SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zwierać śladowe ilości alergnów 9,10,11 według oświadczenia producenta. Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywości.