Tygodniowy jadłospis

I ŚNIADANIE       

           II ŚNIADANIE          O B I A D 

PONIEDZIAŁEK

30.11.2020r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), wędlina, ser biały (7), papryka, ogórek zielony, sałata. Herbata, bułka mleczna (1), masło (7), miód, pomarańcze, kiwi.
Krupnik (1,9), pyzy drożdżowe (1,3), sos myśliwski (1), kompot, melon.

WTOREK    

01.12.2020r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), płatki kukurydziane na mleku (7), jabłko, pomarańcze.
Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), sałatka z makaronu ryżowego z wędliną i ogórkiem (1,3,7), ser żółty (7), sałata.
Zupa wiedeńska (1,9), pieczeń z indyka, mizeria z sosem jogurtowym (7), ziemniaki duszone, sos pieczeniowy (7), kompot.

ŚRODA

02.12.2020r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), talerz rozmaitości (jajko gotowane, szynka, papryka, pomidor, ogórek, rzodkiewki) (3,7). Herbata, krakersy z białym serem i rzodkiewką (1,7). Zupa jarzynowa (9), makaron świderki z serkiem waniliowym i sosem truskawkowym (1,3,7), kalarepa do pochrupania.

CZWARTEK

03.12.2020r

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7),  szynka, ser mozzarella (7), biała rzodkiew, sałata, pomidor.

Herbata, banan, jabłko, pestki słonecznika, chrupki kukurydziane.

Krem z brokuł z grzankami (1,7,9), kotlet z piersi z kurczaka panierowany (1,3), kapusta modra gotowana, ziemniaki z koperkiem, kompot.

PIĄTEK

04.12.2020r.

Herbata, kakao (7), pieczywo mieszane (1), masło (7), sałatka z tuńczyka z ryżem (1,4,7), papryka, sałata, kiełki, ogórek kiszony, dżem 100%.

Herbata, galaretka owocowa z serkiem waniliowym (7), wafelki misie, winogrono, jabłko, rodzynki.

Zupa pomidorowa z makaronem (1,9), serek z warzywami (7), ziemniaki duszone z koperkiem (7), kompot.

                                                                       S M A C Z N E G O

         Dyrekcja przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

  Woda do picia dla dzieci jest dostępna w salach przez cały dzień.

 Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują występujące w potrawie alergeny -patrz poniżej

             

            W związku z wejściem w życie dnia 13 grudnia 2014roku Rozporządzenia UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności-PRZEDSZKOLE nr 114 im ”PINOKIO”  informuje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje alergiczne mogące występować w produktach używanych w produkcji żywienia dla dzieci.

                                           ALERGENY W ŻYWNOŚCI legenda:

1. GLUTEN-zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI   ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA-mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA   SEZAMU
12. DWUTLENEK   SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zwierać śladowe ilości alergnów 9,10,11 według oświadczenia producenta. Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywości.