Tygodniowy jadłospis

I ŚNIADANIE       

           II ŚNIADANIE          O B I A D 

PONIEDZIAŁEK

14.01.2019r.

Herbata, chleb żytni(1), chleb baltonowski (1), masło (7), szynka drobiowa, ser kanapkowy (7), papryka. Herbata, maślanka(7), chałka (1), masło (7), miód, winogrono.  Rosół z makaronem(1,9), pulpety w sosie koperkowym (1,7), marchew gotowana, ziemniaki, kompot.

WTOREK    

15.01.2019r.

Herbata, pieczywo pszenne (1), masło (7), płatki owsiane na mleku (1,7), dżem, jabłko.

Herbata, mleko (7), chleb mieszany (1), masło (7). 

Krem z zielonego groszku (1,9), kotlet po czesku (1,3), sałata ze śmietaną (7), ziemniaki, kompot.  

ŚRODA

16.01.2019r.

Herbata, mleko (7), chleb komiśniak (1), chleb orkiszowy (1), masło (7), polędwica sopocka, ser biały w plastrach (7), papryka, sałata. Herbata owocowa, jogurt (7), chrupki kukurydziane, jabłko. Krupnik (1,9), gulasz wieprzowy (1), pyzy drożdżowe (1), buraki na gorąco, woda źródlana. 

CZWARTEK

17.01.2019r.

Herbata pieczywo mieszane (1), masło (7), parówki cielęce, ketchup, ogórek. Herbata, mleko (7), wafle ryżowe z masłem (7), miód, banan. Barszcz zabielany (1,7,9), filet z ryby (1,3,4), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej, kompot.

PIĄTEK

18.01.2019r.

Herbata, kakao (7), chleb orkiszowy(1), chleb baltonowski (1), masło (7), ser żółty (7), ogórek, sałata, pomidor.

Herbata, budyń na mleku (7), gruszka.

Zupa ogórkowa (1,9), makaron penne ze szpinakiem (1,), jajko gotowane (3), marchew do pochrupania, sok 100%.

                                                                       S M A C Z N E G O

         Dyrekcja przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

  Woda do picia dla dzieci jest dostępna w salach przez cały dzień.

 Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują występujące w potrawie alergeny -patrz poniżej

             

            W związku z wejściem w życie dnia 13 grudnia 2014roku Rozporządzenia UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności-PRZEDSZKOLE nr 114 im ”PINOKIO”  informuje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje alergiczne mogące występować w produktach używanych w produkcji żywienia dla dzieci.

                                           ALERGENY W ŻYWNOŚCI legenda:

1. GLUTEN-zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI   ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA-mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA   SEZAMU
12. DWUTLENEK   SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zwierać śladowe ilości alergnów 9,10,11 według oświadczenia producenta. Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywości.