Tygodniowy jadłospis

I ŚNIADANIE       

           II ŚNIADANIE          O B I A D 

PONIEDZIAŁEK

27.05.2019r.

Herbata, chleb baltonowski (1), bułka kukurydziana (1), masło (7), polędwica sopocka, papryka. Herbata, kaszka manna na mleku z musem jabłkowym(1,7). Zupa ziemniaczana(1,9), zapiekanka z makaronu z kiełbasą, serem, ketchupem(1,7), melon, sok 100%.

WTOREK    

28.05.2019r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), kiełbasa na ciepło, ketchup, pomidor, ogórek.

Herbata, jogurt pitny(7), kawiorek (1), masło (7), gruszka.

Zupa owocowa z makaronem(1,7,9),  jajko sadzone (3,7), ziemniaki duszone z koperkiem (7), chłodnik (7), kompot.  

ŚRODA

29.05.2019r.

Herbata, chleb komiśniak (1), chleb orkiszowy (1), masło (7), szynka konserwowa, jajko gotowane (3), świeży szpinak, pomidor, ogórek. Herbata, maślanka(7), chałka (1), masło (7), miód, winogrono. Krem z brokuł z grzankami (1,9), pierogi z mięsem(1,3), kapusta kiszona zasmażana, melon, kompot. 

CZWARTEK

30.05.2019r.

Herbata, mleko (7), pieczywo mieszane (1), masło (7), płatki kukurydziane na mleku (7), dżem, jabłko. Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), mielonka królewska, ogórek małosolny, papryka. Zupa koperkowa z makaronem(1,7,9), pieczeń z indyka, ziemniaki w sosie pieczeniowym (1), sałata ze śmietaną (7), kompot.

PIĄTEK

31.05.2019r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), pasta z makreli(4,7), ser biały w plastrach (7), ogórek, sałata, pomidor.

Herbata, mleko (7), galaretka owocowa, wafelki misie (1,7), winogrono.

Grochówka ze śmietaną (1,7,9), serek z warzywami(7), ziemniaki duszone (7), marchew do pochrupania, kompot.

                                                                       S M A C Z N E G O

         Dyrekcja przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

  Woda do picia dla dzieci jest dostępna w salach przez cały dzień.

 Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują występujące w potrawie alergeny -patrz poniżej

             

            W związku z wejściem w życie dnia 13 grudnia 2014roku Rozporządzenia UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności-PRZEDSZKOLE nr 114 im ”PINOKIO”  informuje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje alergiczne mogące występować w produktach używanych w produkcji żywienia dla dzieci.

                                           ALERGENY W ŻYWNOŚCI legenda:

1. GLUTEN-zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI   ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA-mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA   SEZAMU
12. DWUTLENEK   SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zwierać śladowe ilości alergnów 9,10,11 według oświadczenia producenta. Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywości.