Tygodniowy jadłospis

              I ŚNIADANIE             II ŚNIADANIE                       O B I A D

PONIEDZIAŁEK

25.06.2018r.

Herbata, bułka kukurydziana (1), chleb baltonowski (1), masło (7), szynka wiejska, ser almette(7), papryka. Herbata, kefir naturalny (7), pieczywo pszenne (1), masło (7), miód, gruszka. Zupa węgierska (1,9), makaron penne ze szpinakiem (1,3), jajko gotowane (3), melon, kompot.

WTOREK

26.06.2018r.

Herbata, pieczywo  mieszane (1), masło (7), parówki cielęce, ketchup.

Herbata, mleko (7), kisiel owocowy, wafelki misie (1), winogrono.

Zupa ryżowa z groszkiem (1,9), gulasz a’la strogonow(1),  ziemniaki z koperkiem, kalafior świeży gotowany,  kompot.

ŚRODA

27.06.2018r.

Herbata, mleko (7), chleb  orkiszowy (1), chleb komiśniak (1), masło (7), szynka konserwowa, ser żółty(7), ogórek, pomidor, sałata. Herbata, mleko (7), chrupki kukurydziane, truskawki. Zupa owocowa, (1), kotlet schabowy panierowany, sałata ze śmietaną (7), ziemniaki z koperkiem, kompot.

CZWARTEK

28.06.2018r.

Herbata, pieczywo  mieszane (1),  masło (7), pasta z jajek ze szczypiorkiem (3,7), szynka, papryka, szpinak świeży. Herbata, jogurt pitny (7), wafle ryżowe, jabłko. Zupa szparagowa (1,7,9), kluski francuskie z kiełbasą i cebulką (1,3), kapusta kiszona zasmażana, kompot.  

PIĄTEK

29.06.2018r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), ser biały w plastrach (7), pasta z makreli, ogórka (4,7), sałata.

Herbata, mleko (7),  ciastka zbożowe (1), arbuz.

Zupa wielowarzywna(9), pierogi z serem i sosem truskawkowo-jogurtowym (1,3,7),  kalarepa do pochrupania, kompot.

                                                                       S M A C Z N E G O

         Dyrekcja przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

  Woda do picia dla dzieci jest dostępna w salach przez cały dzień.

 Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują występujące w potrawie alergeny -patrz poniżej

             

            W związku z wejściem w życie dnia 13 grudnia 2014roku Rozporządzenia UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności-PRZEDSZKOLE nr 114 im ”PINOKIO”  informuje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje alergiczne mogące występować w produktach używanych w produkcji żywienia dla dzieci.

                                           ALERGENY W ŻYWNOŚCI

legenda:

1. GLUTEN-zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI   ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA-mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA   SEZAMU
12. DWUTLENEK   SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

 

Wędliny mogą zwierać śladowe ilości alergnów 9,10,11 według oświadczenia producenta.

Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywości.