Tygodniowy jadłospis

              I ŚNIADANIE             II ŚNIADANIE                       O B I A D

PONIEDZIAŁEK

18.06.2018r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), szynka drobiowa, ser biały plastry (7), papryka, sałata. Herbata, mleko (7), kruche ciastka (1), arbuz. Zupa wiedeńska z grzankami (1,9), kotlet mielony (1,3),  mizeria (7), ziemniaki z koperkiem, kompot.

WTOREK

19.06.2018r.

Herbata, pieczywo  mieszane (1), masło (7), jajko gotowane (3), rzodkiewka, sałata.

Herbata, maślanka (7), bułka mleczna z masłem, miodem (1,7), gruszka.

Botwinka (1,7,9), makaron z  serem i truskawkami (1,7),  marchew do pochrupania, melon, kompot.

ŚRODA

20.06.2018r.

Herbata, mleko (7), chleb  orkiszowy (1), chleb komiśniak (1), masło (7), polędwica sopocka, ser grani ze szczypiorkiem (7), ogórek małosolny pomidor. Herbata, mleko (7), chrupki kukurydziane, truskawki. Rosół z makaronem(1,9), kurczak gotowany, ziemniaki z sosem potrawkowym (1,7), marchew gotowany, kompot.

CZWARTEK

21.06.2018r.

Herbata, pieczywo  mieszane (1),  masło (7), płatki kukurydziane na mleku (7), dżem, jabłko. Herbata, mleko (7), pieczywo mieszane (1), masło (7), mielonka królewska. Zupa szparagowa (1,7,9), kasza bul-gur, sos mięsno-warzywny (1), ogórek małosolny, kompot.  

PIĄTEK

22.06.2018r.

Herbata, pieczywo mieszane (1), masło (7), ser żółty (7), pasta z zielonego groszku, pomidor, ogórek.

Herbata, jogurt owocowy (7),  kawiorek z masłem(1,7), winogrono.

Zupa pomidorowa z makaronem (1,9), filet z ryby panierowany (1,3,4), surówka z młodej kapusty białej, ziemniaki,  kompot.

                                                                       S M A C Z N E G O

         Dyrekcja przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

  Woda do picia dla dzieci jest dostępna w salach przez cały dzień.

 Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują występujące w potrawie alergeny -patrz poniżej

             

            W związku z wejściem w życie dnia 13 grudnia 2014roku Rozporządzenia UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności-PRZEDSZKOLE nr 114 im ”PINOKIO”  informuje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje alergiczne mogące występować w produktach używanych w produkcji żywienia dla dzieci.

                                           ALERGENY W ŻYWNOŚCI

legenda:

1. GLUTEN-zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI   ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA-mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA   SEZAMU
12. DWUTLENEK   SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

 

Wędliny mogą zwierać śladowe ilości alergnów 9,10,11 według oświadczenia producenta.

Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywości.